Naar inhoud
Uw vaatwasmachine vullen

Uw vaatwasmachine vullen

Ontdek hoe u uw vaatwasmachine correct vult voor een optimale wasbeurt. Spoelen, niet overladen, uw vaatwasmachine efficiënt vullen, wij tonen u de beste praktijken.

Hoe geavanceerd uw vaatwasmachine ook is of hoe sterk uw afwasmiddel ook is, u loopt het risico dat u niet het maximale uit uw wasbeurten haalt als u uw machine niet goed vult.

Gelukkig is het niet moeilijk om te weten hoe u uw vaatwasmachine moet vullen - als u maar een paar goede praktijken volgt. Deze eenvoudige tips kunnen helpen:

Spoel uw vaat niet af

Geloof het of niet, maar het is een fabeltje dat u de vaat moet afspoelen voordat u hem in de vaatwasmachine stopt. Hoewel u altijd etensresten van borden moet verwijderen om te voorkomen dat de machine verstopt raakt, zal uw vaat afspoelen voor het in de vaatwasmachine plaatsen alleen maar kostbaar water verspillen en uw rekeningen doen stijgen.

Vermijd overladen

Het is misschien verleidelijk om alle vaat van uw gezin in één keer in te ruimen om tijd te besparen, maar een overvolle vaatwasmachine kan de vaat beschadigen. Bovendien kan het lijken alsof sommige stukken wasgoed niet zo goed afgewassen worden als zou moeten, omdat overladen de stroom van water en afwasmiddel verstoort.

Laat het plastic in het bovenste rek

Het heetste gedeelte van uw vaatwasmachine bevindt zich aan de onderkant, waar het verwarmingssysteem is geplaatst. Laat uw vaatwasmachinebestendige plastic borden in het bovenste rek staan om te voorkomen dat ze kromtrekken. Lees meer over welke kunststoffen vaatwasmachinebestendig zijn, zodat u uw favoriete plastic bakjes niet beschadigt.

Zet uw glazen en kopjes in het bovenste rek

Het bovenste rek van uw vaatwasmachine is ook bedoeld voor het reinigen van kopjes (groot of klein) en glazen: als het goed geplaatst is, kunnen water en afwasmiddel de binnenkant reinigen.

Plaats sterk vervuilde voorwerpen met de voorkant naar beneden

Als u dienbladen of vaatwerk met aangebakken voedsel of andere hardnekkige resten wast, moet u ervoor zorgen dat deze naar beneden zijn gericht, zodat de sproeiarmen effectief kunnen reinigen met de juiste waterdruk.

Plaats keukengerei met het handvat naar beneden in de vaatwasmachine

Plaats uw vorken en lepels met het handvat naar beneden om ervoor te zorgen dat de vuilste delen zo grondig mogelijk worden gereinigd. Messen moeten daarentegen met het lemmet naar beneden en het handvat naar boven worden geplaatst om te voorkomen dat u zich snijdt wanneer u de vaatwasmachine uitruimt.

Plaats te grote spullen aan de zijkanten en achterkant

Snijplanken en vaatwerk moeten naar de zijkanten en de achterkant van de vaatwasmachine worden geplaatst om de stroom van water en vaatwasmiddel niet te verstoren.

Zet potten en pannen achterin

De meeste roestvrijstalen potten en pannen passen in het achterrek van de vaatwasmachine. Raadpleeg echter wel het advies van de fabrikant voordat u gaat laden.

Meer informatie nodig over het afwassen van verschillende soorten vaatwerk? Ontdek meer met onze artikelen hieronder.

BPA-vrije kunststof

Glazen

Welke artikelen kunnen in de vaatwasmachine?

Tegenwoordig is het meeste vaatwerk vaatwasmachinebestendig. U moet dit echter altijd eerst controleren om beschadiging van uw apparaat en uw kostbare vaatwerk te voorkomen. Lees hier meer over welke artikelen vaatwasmachinebestendig zijn.

Uw afwasmiddel moet de reinigende werking van uw vaatwasmachine aanvullen. Afwasmiddel voor vaatwasmachines is speciaal samengesteld om etensresten en vettig vuil te verspreiden, in suspensie te houden en in de laatste spoeling te verwijderen. Het doet dit alles met weinig of geen sop.

Voor de beste resultaten gebruikt u het afwasmiddel dat door de fabrikant van uw machine wordt aanbevolen.

Finish is echter het merk dat het meest wordt aanbevolen door toonaangevende vaatwasmachinefabrikanten. In gebieden met zeer hard water raden wij ook het gebruik van een apart zout- en glansspoelmiddel aan om uw machine te beschermen en het beste resultaat te krijgen.

*Finish is het meest aanbevolen afwasmiddel, gebaseerd op het marktaandeel van vaatwasmachinefabrikanten die Finish aanbevelen

Niet nodig! Voorspoelen behoort tot het verleden. En hoewel veel Belgische huishoudens het doen, kost het tijd en verspilt het waardevolle grondstoffen.

Moderne afwasmiddelen zoals Finish Ultimate bevatten zowel bleekmiddel als enzymen en worden door vaatwasmachinefabrikanten aanbevolen voor gebruik zonder voorspoelen.

Het bleekmiddel bestrijdt hardnekkige vlekken zoals thee en koffie, en de enzymen breken eiwitten en zetmeel af. Het enige wat u hoeft te doen is de grotere stukken in de vuilnisbak te schrapen en uw vaatwasmachine te vullen.

Vaatwastabletten bevatten oppervlakteactieve stoffen die inwerken op de vloeistof waarmee ze worden vermengd, waardoor ze doeltreffender worden in het verwijderen en reinigen van vuil. Ze bevatten ook enzymen (om zetmeel en eiwitten af te breken), bouwstoffen (om zeer hard water tegen te gaan) en veilige bleekmiddelen.

Zodra het tablet in het vaatwasmiddelbakje van de vaatwasmachine is geplaatst, zal uw machine de inhoud op het optimale moment vrijgeven. Zo kan het tablet in het water worden afgebroken, zodat alle ingrediënten vrijkomen en uw vaat schoon wordt!

Uw vaatwasmiddel moet in een droge omgeving worden bewaard. Als u poeder gebruikt, zorg er dan voor dat u de tuit na elk gebruik sluit om het product droog te houden (en morsen te voorkomen!). Zoals alle schoonmaakmiddelen, houd uw afwasmiddel buiten het bereik van kinderen.

Glansspoelmiddel is nodig om:

  • Voor een glanzende, streeploze vaat te zorgen
  • De droogfunctie te vergemakkelijken

Zout is nodig om:

  • Uw machine tegen kalkaanslag te beschermen
  • Het water te ontharden voor een betere reiniging

De spoel- en zoutfuncties zijn inbegrepen bij multifunctionele tabletten zoals Finish Ultimate en Finish Quantum. In gebieden met zeer hard water raden wij echter ook aan een apart zout- en glansspoelmiddel te gebruiken om uw machine te beschermen en het beste resultaat te krijgen.

Vaatwastabletten zijn zeer makkelijk in gebruik. Verwijder indien nodig de beschermende verpakking, leg het tablet in het vaatwasmiddelbakje, sluit het bakje, zet uw vaatwasmachine aan en laat de technologie en Finish de rest doen!

Voor meer informatie over het gebruik van Finish tabletten, lees hieronder.

Haal het tablet met droge handen uit het doosje en leg het in het vaatwasmiddelbakje. Zorg ervoor dat het doseerbakje en het tablet droog zijn om voortijdig oplossen te voorkomen.

Sluit het deksel van de doos goed. Bewaar ze op een koele, droge plaats om de rest van de tabletten te beschermen.

Onze tabletten zijn onverpakt (behalve Finish Classic) en zijn ontworpen om hun inhoud vrij te geven wanneer ze aan water worden blootgesteld. Doorboor de tabletten niet en probeer de verpakking niet te verwijderen.

Sluit het deksel van het doseerbakje en zet uw vaatwasmachine uit.

Zorg ervoor dat alle spullen veilig zijn en scheid zilver van roestvrij staal.

Was metalen onderdelen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Zet de vaatwasmachine aan. De optimale watertemperatuur is 51-60°C.

Voor het beste resultaat wordt aanbevolen om ook Finish Glansspoelmiddel te gebruiken voor een helderdere en drogere vaat (in vergelijking met enkel afwasmiddel).

Vaatwastabletten moeten altijd in het vaatwasmiddelbakje geplaatst worden.

Als het tablet onderin de vaatwasmachine wordt gelegd, kan het te snel oplossen en het afwasmiddel afgeven tijdens de voorwas, waardoor er geen afwasmiddel overblijft voor de hoofdwas. Dit zal de effectiviteit van de wasbeurt verminderen.

Of u het plastic al dan niet van uw vaatwastablet verwijdert, hangt af van het product dat u hebt gekocht. Als algemene regel geldt: als het tablet afzonderlijk is verpakt, moet u de plastic verpakking verwijderen voordat u het tablet gebruikt. Is het tablet daarentegen bedekt met een dunne laag doorzichtig plastic, dan mag het niet worden verwijderd. Het zal veilig oplossen tijdens het afwassen.

Vaatwastabletten mogen alleen in het vaatwasmiddelbakje worden gedaan, niet rechtstreeks onderin de vaatwasmachine.