Naar inhoud
Afbeeldingsset voor water

Zeg nee tegen voorspoelen. Bespaar water.

Wij zetten ons in om de last van de vaat af te wassen te verminderen niet alleen voor iedereen op de wereld, maar ook voor de wereld zelf.

We weten dat we in België per jaar enkele duizenden liters water kunnen besparen door kleine veranderingen, zoals stoppen met voorspoelen en de vaatwasser te gebruiken in plaats van af te wassen met de hand. Laten we dus allemaal vandaag nog en elke dag weer opnieuw waterbesparende keuzes maken om een waterveilige toekomst te garanderen. #SaveWaterWithFinish

BELGIË

De Verenigde Naties stellen dat wanneer een land meer dan 25% van zijn water uit hernieuwbare bronnen haalt, er sprake is van waterstress. Voor België bleek dit 56% te zijn, en voor Vlaanderen nog hoger. Volgens cijfers van de OESO heeft de gemiddelde persoon in Vlaanderen 1657 kubieke meter water per jaar nodig. Bovendien heeft Vlaanderen in 50 jaar tijd 75% van alle waterrijke gebieden verloren. Deze gebieden zijn van cruciaal belang voor de biodiversiteit en het waterbeheer.*

In Europa hebben alleen de Italianen en de Tsjechen minder water. Volgens dezelfde cijfers beschikt Nederland over niet minder dan 5491 kubieke meter water per hoofd van de bevolking. Vlaanderen is door de hoge bevolkingsdichtheid bijzonder kwetsbaar voor droogte. We moeten te weinig water verdelen over te veel mensen. Er waren nooit problemen zolang het klimaat stabiel was. Maar door de klimaatverandering zal dit vaker gebeuren.

*Milieu: Vlaanderen heeft 75% van zijn waterrijke gebieden verloren in 50 jaar | VRT NWS: de referentie nieuws site

belgische kaartTurnhout

Klik op de locaties voor meer informatie

Waar gaat het water heen?

Gemiddeld verbruiken we in België ongeveer 96 liter water* per persoon per dag. Veel van dit water wordt onnodig verspild, dus is het van cruciaal belang dat we allemaal weten waar ons water naartoe gaat.

Zes manieren om water te besparen

Als we weten waar we water verspillen, kunnen we op basis daarvan positieve maatregelen nemen. Ieder van ons kan veel dingen doen om zijn of haar waterverbruik te verminderen. De maatregelen die wij op individueel niveau nemen, kunnen daarbij een groot verschil uitmaken. Wij moeten ons gezamenlijke waterverbruik verminderen om de dreiging van ernstige waterstress te verminderen.

Douche

Douche kort.

Doorspoelen

Spoel niet onnodig door.

Was

Vul uw wasmachine volledig en gebruik hem zuinig.

Vaatwasser

Stop met voorspoelen.
Doe de vaat in de vaatwasser en was niet af met de hand.

Kraan

Draai de kraan dicht tijdens het tandenpoetsen en scheren.

Tuin

Gebruik een druppelirrigator om water te besparen.

Onze missie

Finish is toegewijd door zijn producten

Finish-producten helpen u om water optimaal te gebruiken. Al deze producten zullen u helpen om uw verbruik te verminderen.