Naar inhoud
Keramiek afwassen in de vaatwasmachine

Keramiek afwassen in de vaatwasmachine

Ontdek onze adviezen voor het onderhoud van uw servies afhankelijk van hun toestand.

Naar schatting dateert het eerste aardewerk van klei om voedsel en vloeistoffen in te bewaren van ongeveer 10.000 v. Chr. en het idee van glazuur, een techniek die voorkomt dat vloeistoffen door het poreuze keramische materiaal sijpelen, werd zo'n tweeduizend jaar later ontdekt. Tegenwoordig wordt al het aardewerk voor huishoudelijk gebruik geglazuurd en elk type glazuur heeft een iets ander effect op de afwerking van het product. We zullen een aantal van deze glazuren bekijken, hun voordelen, en hoe ze het best schoon en veilig te houden.

Asglazuur

Asglazuur is een veel oudere vorm van glazuur die vandaag de dag nog steeds wordt gebruikt, maar zijn oorsprong heeft in China rond 1000 v. Chr. De pottenbakkers realiseerden zich dat as uit de oven die tijdens het bakproces op de potten terechtkwam, een groen glazuur achterliet, en begonnen daarom de potten met as te bedekken voordat zij in de oven werden gezet. Verschillende glazuurkleuren kunnen worden verkregen door meer of minder as te gebruiken.

Majolica

Er zijn twee soorten aardewerk die de naam Majolica dragen. Het ene heeft een tinglazuur en het andere een ondoorzichtig, glanzend, zilverwit glazuur dat dateert uit de 9e eeuw en voor het eerst Majolica werd genoemd.

Het andere is het veel latere Britse met lood geglazuurde aardewerk dat voor het eerst werd geproduceerd als «Palissy Ware» in het midden van de 19e eeuw. Dit is een heel andere stijl en de vervaardiging is niet verwant, maar het grote publiek begon het Majolica te noemen en deze benaming is blijven hangen.

Verzorging van uw aardewerk

Als uw aardewerk nieuw is, is het hoogstwaarschijnlijk vaatwasmachinebestendig en zou dit op het product moeten staan. Let echter wel op scheurtjes in het glazuur; deze komen meestal voor in een spinnenwebpatroon en worden faiençage genoemd. Deze barsten geven toegang tot het poreuze keramiek eronder, dus wees uiterst voorzichtig als uw vaatwerk hier tekenen van vertoont. Als uw aardewerk geschikt is voor de vaatwasser, moet u het afwassen met Finish Ultimate om eventueel opgehoopt vet en vuil te helpen verwijderen.