Naar inhoud
Mag plastic in de vaatwasmachine

Mag plastic in de vaatwasmachine?

Ontdek welke soorten plastic geschikt zijn voor de vaatwasmachine, of BPA-vrij plastic veilig is, en hoe u uw plastic voorwerpen kunt afwassen zonder ze te beschadigen, met Finish.

Plastic is er in vele soorten en maten en is overal in onze keukens te vinden. Er is het harde, duurzame plastic dat wordt gebruikt in picknickkoffers en messenheften, het zachte, buigzame plastic dat kan worden gebruikt in een opvouwbare koffiebeker, en het dunne, doorzichtige plastic dat vaak wordt gebruikt voor voedselcontainers en plastic flessen.

Maar ondanks de alledaagsheid van dit materiaal hangt het van het soort plastic af of u het al dan niet in de vaatwasmachine kunt doen.

Is plastic in de vaatwasmachine stoppen veilig?

Het plastic in kwestie zal aangeven of het al dan niet veilig is om in de vaatwasmachine te stoppen

Sommige plastic voorwerpen zijn zo ontworpen dat ze bestand zijn tegen de hitte en de reinigingskracht van afwasmiddelen in een afwascyclus. Op het etiket van deze producten staat meestal "vaatwasmachinebestendig". Maar als u nog twijfelt, volgen hier enkele veelgebruikte soorten plastic, en of ze vaatwasmachinebestendig zijn.

Herbruikbare plastic containers

Als op een plastic fles of bak «herbruikbaar» staat, is het veilig om deze onder bepaalde voorwaarden in de vaatwasmachine te doen. Als u dit soort producten afwast, plaats ze dan altijd in het bovenste rek (uit de buurt van het verwarmingssysteem) en vermijd intensieve of desinfecterende cycli1.

Tafelgerei en bestek

Picknickborden en -bestek, babyflesjes, plastic snijplanken en acrylglazen moeten allemaal van vaatwasmachinebestendig plastic zijn gemaakt, maar ook hier geldt dat bij het afwassen enige voorzichtigheid in acht moet worden genomen. Hoewel plastic zeer robuust is, kunnen hoge temperaturen er toch gevolgen voor hebben.

Herbruikbaar plastic

Herbruikbaar plastic (zoals voedselcontainers en waterflessen) zijn niet vaatwasmachinebestendig. Niet alleen is het soort plastic waarvan zij zijn gemaakt niet ontworpen om hitte te weerstaan, wat betekent dat zij zullen vervormen en onbruikbaar worden, maar zij bevatten vaak een bestanddeel (BPA, of alternatieven voor BPA) dat gevaarlijk voor uw gezondheid kan zijn.

Mag BPA-vrij plastic in de vaatwasmachine?

Als op een plastic de vermelding "BPA-vrij" is aangebracht, betekent dit dat het plastic niet het chemische bestanddeel bisfenol A (BPA) bevat, dat het plastic hard maakt. Helaas is gebleken dat BPA het voedsel en de drank in de verpakking aantast, en er zijn aanwijzingen dat het innemen ervan een risico voor uw gezondheid kan vormen.

De hitte van uw vaatwasmachine zou BPA kunnen uitlogen uit het plastic dat het bevat, dus BPA zou NIET in de vaatwasmachine mogen2.

Als BPA-vrij geëtiketteerde producten moeten echter altijd worden onderzocht voordat zij in de vaatwasmachine worden geplaatst.

Kan Finish op plastic worden gebruikt?

Al onze Finish afwasmiddelen zijn ontworpen om veilig en effectief te werken met vaatwasmachinebestendige artikelen.

 

 

1 https://www.hunker.com/13420640/­types-of-plastics-that-are-dishwasher-safe

2 https://www.consumerreports.org/­dishwashers/­things-to-never­-put-in-dishwasher/

Uw afwasmiddel moet de reinigende werking van uw vaatwasmachine aanvullen. Afwasmiddel voor vaatwasmachines is speciaal samengesteld om etensresten en vettig vuil te verspreiden, in suspensie te houden en in de laatste spoeling te verwijderen. Het doet dit alles met weinig of geen sop.

Voor de beste resultaten gebruikt u het afwasmiddel dat door de fabrikant van uw machine wordt aanbevolen.

Finish is echter het merk dat het meest wordt aanbevolen door toonaangevende vaatwasmachinefabrikanten. In gebieden met zeer hard water raden wij ook het gebruik van een apart zout- en glansspoelmiddel aan om uw machine te beschermen en het beste resultaat te krijgen.

*Finish is het meest aanbevolen afwasmiddel, gebaseerd op het marktaandeel van vaatwasmachinefabrikanten die Finish aanbevelen

Niet nodig! Voorspoelen behoort tot het verleden. En hoewel veel Belgische huishoudens het doen, kost het tijd en verspilt het waardevolle grondstoffen.

Moderne afwasmiddelen zoals Finish Ultimate bevatten zowel bleekmiddel als enzymen en worden door vaatwasmachinefabrikanten aanbevolen voor gebruik zonder voorspoelen.

Het bleekmiddel bestrijdt hardnekkige vlekken zoals thee en koffie, en de enzymen breken eiwitten en zetmeel af. Het enige wat u hoeft te doen is de grotere stukken in de vuilnisbak te schrapen en uw vaatwasmachine te vullen.

Vaatwastabletten bevatten oppervlakteactieve stoffen die inwerken op de vloeistof waarmee ze worden vermengd, waardoor ze doeltreffender worden in het verwijderen en reinigen van vuil. Ze bevatten ook enzymen (om zetmeel en eiwitten af te breken), bouwstoffen (om zeer hard water tegen te gaan) en veilige bleekmiddelen.

Zodra het tablet in het vaatwasmiddelbakje van de vaatwasmachine is geplaatst, zal uw machine de inhoud op het optimale moment vrijgeven. Zo kan het tablet in het water worden afgebroken, zodat alle ingrediënten vrijkomen en uw vaat schoon wordt!

Uw vaatwasmiddel moet in een droge omgeving worden bewaard. Als u poeder gebruikt, zorg er dan voor dat u de tuit na elk gebruik sluit om het product droog te houden (en morsen te voorkomen!). Zoals alle schoonmaakmiddelen, houd uw afwasmiddel buiten het bereik van kinderen.

Glansspoelmiddel is nodig om:

  • Voor een glanzende, streeploze vaat te zorgen
  • De droogfunctie te vergemakkelijken

Zout is nodig om:

  • Uw machine tegen kalkaanslag te beschermen
  • Het water te ontharden voor een betere reiniging

De spoel- en zoutfuncties zijn inbegrepen bij multifunctionele tabletten zoals Finish Ultimate en Finish Quantum. In gebieden met zeer hard water raden wij echter ook aan een apart zout- en glansspoelmiddel te gebruiken om uw machine te beschermen en het beste resultaat te krijgen.

Vaatwastabletten zijn zeer makkelijk in gebruik. Verwijder indien nodig de beschermende verpakking, leg het tablet in het vaatwasmiddelbakje, sluit het bakje, zet uw vaatwasmachine aan en laat de technologie en Finish de rest doen!

Voor meer informatie over het gebruik van Finish tabletten, lees hieronder.

Haal het tablet met droge handen uit het doosje en leg het in het vaatwasmiddelbakje. Zorg ervoor dat het doseerbakje en het tablet droog zijn om voortijdig oplossen te voorkomen.

Sluit het deksel van de doos goed. Bewaar ze op een koele, droge plaats om de rest van de tabletten te beschermen.

Onze tabletten zijn onverpakt (behalve Finish Classic) en zijn ontworpen om hun inhoud vrij te geven wanneer ze aan water worden blootgesteld. Doorboor de tabletten niet en probeer de verpakking niet te verwijderen.

Sluit het deksel van het doseerbakje en zet uw vaatwasmachine uit.

Zorg ervoor dat alle spullen veilig zijn en scheid zilver van roestvrij staal.

Was metalen onderdelen volgens de aanwijzingen van de fabrikant.

Zet de vaatwasmachine aan. De optimale watertemperatuur is 51-60°C.

Voor het beste resultaat wordt aanbevolen om ook Finish Glansspoelmiddel te gebruiken voor een helderdere en drogere vaat (in vergelijking met enkel afwasmiddel).

Vaatwastabletten moeten altijd in het vaatwasmiddelbakje geplaatst worden.

Als het tablet onderin de vaatwasmachine wordt gelegd, kan het te snel oplossen en het afwasmiddel afgeven tijdens de voorwas, waardoor er geen afwasmiddel overblijft voor de hoofdwas. Dit zal de effectiviteit van de wasbeurt verminderen.

Of u het plastic al dan niet van uw vaatwastablet verwijdert, hangt af van het product dat u hebt gekocht. Als algemene regel geldt: als het tablet afzonderlijk is verpakt, moet u de plastic verpakking verwijderen voordat u het tablet gebruikt. Is het tablet daarentegen bedekt met een dunne laag doorzichtig plastic, dan mag het niet worden verwijderd. Het zal veilig oplossen tijdens het afwassen.

Vaatwastabletten mogen alleen in het vaatwasmiddelbakje worden gedaan, niet rechtstreeks onderin de vaatwasmachine.