Naar inhoud
Bespaart een vaatwasmachine geld

Bespaart een vaatwasmachine geld?

Mythe over de kosten van vaatwasmachines ontkracht.

Met zo veel apparaten in ons huis is het vaak gemakkelijk om de apparaten te vergeten die we dagelijks gebruiken, zoals de vaatwasmachine. Gelukkig is het regelmatig gebruik van een vaatwasmachine relatief goedkoop, vooral als u kiest voor een energiezuinig model.

Wat is de gebruikskost van een vaatwasmachine?

De voornaamste gebruikskosten van een vaatwasmachine zijn uiteraard het elektriciteits- en warmwaterverbruik (als u de initiële kosten voor de aankoop van de vaatwasmachine en het wasmiddel niet meetelt). Aangezien uw vaatwasmachine echter meer vaat kan verwerken dan de gemiddelde gootsteen, zult u de vaatwasmachine waarschijnlijk minder gebruiken dan wanneer u met de hand zou afwassen. Bovendien hebben moderne vaatwasmachines interne warmwaterboilers die veel efficiënter verwarmen dan de gemiddelde boiler voor huishoudelijk gebruik.

De meeste afwasmachines hebben tegenwoordig een eco-stand, waarmee u energie kunt besparen doordat het water minder snel wordt opgewarmd en de cyclus langzamer verloopt.

Wat is goedkoper, een vaatwasmachine of met de hand afwassen?

We hebben het al gehad over de voordelen en de initiële kosten van vaatwasmachines, maar is dit te vergelijken met met de hand afwassen?

Een moderne vaatwasmachine gebruikt meestal tussen 13 en 30 liter water per lading, maar voor afwassen met de hand is soms veel meer nodig. Het gebruik van een vaatwasmachine kan helpen de hoeveelheid gebruikt water te verminderen, evenals de energie die nodig is om het water te verwarmen, wat u op de lange termijn geld kan besparen.

Bovendien is het grote voordeel van het gebruik van Finish afwasmiddelen in uw vaatwasmachine, dat u geen water hoeft te verspillen om uw vaat voor te spoelen. In feite kunt u water, energie en geld besparen door het voorspoelen helemaal over te slaan. In plaats daarvan schraapt u overtollig voedsel weg voordat u de machine vult, gebruikt u Finish afwasmiddelen, en laat u de machine al het werk voor u doen.

Geld besparen met uw vaatwasmachine

Verschillende factoren zijn bepalend voor de kosten van een vaatwasprogramma. Van uw model vaatwasmachine, tot uw energieleverancier, tot hoe u de machine vult. Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om geld te besparen met uw vaatwasser.

  1. Wacht tot u een volle lading hebt. Op die manier vermindert u het aantal programma's dat u in een maand nodig hebt. Het is zo makkelijk!
  2. Overlaad uw vaatwasmachine niet. Als u een groot gezin hebt, zal de eerste stap waarschijnlijk geen probleem zijn, maar de tweede stap misschien niet! Overbelasting van de vaatwasmachine brengt niet alleen de kwaliteit van de afwas in gevaar, maar kan uw machine ook ernstig beschadigen. Zorg ervoor dat de vaatwasmachine goed geladen is en dat er voldoende ruimte in de machine is om het programma efficiënt te laten draaien.
  3. Reinig en onderhoud uw vaatwasmachine altijd. Gebruik altijd een afwasmiddel van goede kwaliteit, zoals Finish Ultimate en houd de binnenkant van uw vaatwasmachine schoon, vrij van etensresten, om kalkaanslag en een verstopte vaatwasmachine te voorkomen, wat kan leiden tot kostbare problemen op de lange termijn.
  4. Overweeg om uw vaatwasmachine in te ruilen voor een energiezuinig model. Moderne vaatwasmachines zijn veel energie-efficiënter dan hun tegenhangers uit het verleden. Investeer vooraf iets meer geld in een kwaliteitsmachine, en na verloop van tijd kunt u veel geld uitsparen.