Naar inhoud
Hoe energiezuinig is een vaatwasmachine

Hoe energiezuinig is een vaatwasmachine?

Ontdek hoeveel energie uw vaatwasmachine verbruikt en hoe energiezuinig uw huidige wasgewoonten zijn met de Finish energiezuinigheidsgids.

Hoeveel elektriciteit gebruikt een vaatwasmachine?

De grote vraag over vaatwasmachine is: «Verbruikt een vaatwasmachine veel elektriciteit?» Om eerlijk te zijn hangt het antwoord af van een reeks factoren, zoals hoe vaak u het gebruikt, het programma dat u kiest, het tijdstip van de dag waarop u het start, de contracten die u met energieleveranciers hebt en de hoeveelheid elektriciteit die u verbruikt.

Hoeveel watt verbruikt een vaatwasmachine dan?

Vaatwassers verbruiken duizenden watts per gebruik.

De elektrische vereisten van een vaatwasmachine zijn gewoonlijk alleen voor de elektronische bediening en de pomp (waarbij de verwarming van het water vaak geschiedt door aansluiting op de warmwaterleiding in plaats van door verwarming van het water door de vaatwasser zelf). Om te weten te komen hoeveel het kost om uw vaatwasmachine te laten draaien, moet u weten hoeveel vermogen uw vaatwasmachine heeft in watt, hoeveel uur u hem gebruikt en de gemiddelde kosten die u per kilowattuur betaalt.

Als u investeert in een vaatwasmachine die energiezuinig is en als zodanig gecertificeerd, dan verbruikt u gegarandeerd zo min mogelijk energie. Het energieverbruik van een vaatwasmachine kan variëren bij oudere modellen. Raadpleeg de handleiding van uw machine voor meer informatie.

Wat is er beter dan een machine die de afwas voor ons doet en daarbij minder energie verbruikt dan als we het zelf doen?

De vaatwasmachine geeft ons glanzend, schoon bestek en sprankelende borden met één druk op de knop. Maar wat is eigenlijk het beste tijdstip om de vaatwasmachine te laten draaien?

U kunt uw vaatwasmachine het beste 's nachts laten draaien. Er zijn meerdere factoren die hierbij een rol spelen, zoals energiekosten, gebruik en ook lawaai. Veel mensen zullen zich zorgen maken over het lawaai dat 's nachts door een vaatwasmachine wordt veroorzaakt. Echter is de kans groter dat het geluid u overdag afleidt, wanneer u het druk hebt. Nachts is het gezoem van de vaatwasmachine meestal niet hoorbaar, maar of het luid genoeg is om de slaap te verstoren, hangt af van de persoon.

Bespaart het gebruik van een vaatwasmachine energie?

Wat het debat over afwassen met vaatwasmachine versus met de hand betreft, is het idee dat het gebruik van een elektrisch apparaat energie bespaart, contra-intuïtief. Maar als men kijkt naar de energie die nodig is om het water op te warmen en naar de hoeveelheid extra water die wordt gebruikt bij het afwassen met de hand, wordt het heel duidelijk. Omdat de meeste vaatwasmachines waterzuiniger zijn, zijn ze waarschijnlijk ook energiezuiniger.