Naar inhoud
Aanbevelingen voor de afwastemperatuur

Aanbevelingen voor de vaatwas­temperatuur

Ontdek alles wat u moet weten over het water in uw vaatwasmachine met de temperatuurrichtlijnen voor de vaatwasmachine van Finish.

Als het op uw vaatwasmachine aankomt, wilt u dat hij zo goed mogelijk werkt: glanzende glazen en een doeltreffende reiniging van vuil en aanslag op uw vaat na gebruik. Hoewel we op vaatwasmachines vertrouwen voor dit alles en nog veel meer, zijn de meesten van ons zich niet bewust van de invloed van de afwastemperatuur op de prestaties. Van de werking van het systeem tot de optimale vaatwastemperatuur en wat u moet doen als die niet hoog genoeg is, hier vindt u alles wat u moet weten.

Wat is de ideale vaatwas­temperatuur?

De temperatuur van een vaatwasmachine is ingesteld om zo efficiënt mogelijk te zijn. De gemiddelde temperatuur van een vaatwasmachine is ongeveer 51-60°C. Dit komt omdat de watertemperatuur in de vaatwasmachine heet genoeg moet zijn om het afwasmiddel te laten oplossen en te laten werken, terwijl voedsel- en vetresten worden verwijderd. Tijdens de spoelfase wordt het water verwarmd tot iets hogere temperaturen (ongeveer 80°C) om ervoor te zorgen dat het vaatwerk waarvan u eet veilig is.

Afwastemperatuur en voedselveiligheid

Een temperatuur van meer dan 60°C is te heet voor uw handen om te verdragen. De afwastemperaturen zijn echter veel hoger en hoe heter het water, hoe grondiger de vaat en het bestek wordt afgewassen.

Hoe weet u of de watertemperatuur niet heet genoeg is

Als er tekenen zijn dat de watertemperatuur in uw vaatwasmachine niet heet genoeg is (bijvoorbeeld als de vaat niet zo schoon is als verwacht, of als het vaatwastablet niet volledig is opgelost). Als u vermoedt dat de watertemperatuur lager is dan 50°C, raadpleeg dan de handleiding van uw waterverwarmer of bel een servicetechnicus om uw instellingen aan te passen.

Kan de watertemperatuur te hoog zijn en uw vaatwasmachine beschadigen?

Hoewel de watertemperatuur in de vaatwasmachine heet genoeg moet zijn om te zorgen voor sprankelend schone glazen en een grondige wasbeurt, kunnen hoge temperaturen in combinatie met onregelmatig onderhoud slecht zijn voor uw vaatwerk. Hier volgen enkele mogelijke problemen en de beste manier om ze aan te pakken:

Warm water en kalkaanslag

Hoge temperaturen zorgen ervoor dat het calcium en magnesium dat van nature in water zit, kalkaanslag in uw vaatwasmachine kan veroorzaken. Na verloop van tijd kan dit een probleem worden en de efficiëntie van uw vaatwasmachine vertragen. Gebruik om het probleem op te lossen eenmaal per 3 maanden een product zoals Finish Vaatwasmachinereiniger om kalkaanslag, vet en etensresten te verwijderen. Dit zal ervoor zorgen dat uw toestel blinkt, lekker ruikt en, het allerbelangrijkste, dat uw vaat zo schoon mogelijk is.

Warm water en doffe glazen

Een ander nadeel van deze hoge temperaturen is dat ze uw glazen na verloop van tijd dof kunnen maken. Doordat het hete water de moleculen van de glazen in beweging brengt, kunnen de chemicaliën in het wasmiddel enkele van de negatieve effecten compenseren. Hoewel deze kleine onvolkomenheden met het blote oog nog steeds glad zijn, beïnvloeden zij de manier waarop het licht door de glazen valt en geven zij het een troebele aanblik.

Dus, de volgende keer dat u niet zeker weet of uw vaatwasmachine op de optimale temperatuur werkt, bekijk dan onze tips en tricks om het probleem op te lossen. Neem altijd maatregelen om uw machine en uw glazen te beschermen tegen de gevolgen van heet water.