De meest gestelde vragen

In de loop der jaren hebben we heel wat vragen gekregen over vaat en vaatwassers.
Hier vindt u enkele van onze antwoorden.

 

                OVER ONS

1. Wat is Finish® nu precies?

De meeste fabrikanten van afwasmachines ter wereld raden Finish® aan. Al meer dan 60 jaar zijn we toonaangevend op het vlak van automatische afwasoplossingen. De producten van Finish® worden wereldwijd door meer fabrikanten van afwasmachines aanbevolen dan eender welk ander merk.

2. Zijn de vaatwasproducten van Finish® geschikt voor septische systemen?

 • Alle vaatwasproducten van Finish® zijn geschikt voor septische systemen.

ALGEMEEN GEBRUIK

3. Waarom moet ik een vaatwasmiddel zoals Finish® gebruiken in mijn vaatwasmachine?

Uw vaatwasmiddel moet de reinigende werking van uw vaatwasmachine ondersteunen. Onze vaatwasmiddelen werd speciaal samengesteld om voedingsresten en vet vuil te verspreiden, ze vast te houden in vloeibare vorm en ze te verwijderen bij de laatste spoelbeurt. Daarbij ontstaat weinig of geen schuim. Probeer onze Quantum® met New Power Gel van Finish® voor verbazingwekkende resultaten!

4. Hoe moet ik vaatwasmiddelen van Finish® gebruiken?

Hoe moet ik Quantum®-capsules van Finish® gebruiken?

 1. Plaats één gebruiksklare capsule in het hoofdvak voor het vaatwasmiddel en sluit het.* Het is belangrijk dat zowel de Quantum®-capsule als het vak voor het vaatwasmiddel droog zijn.
 2. De capsules zitten niet in een wikkel en geven hun inhoud pas vrij als ze in contact komen met water. Doorboor de capsules niet en probeer ze ook niet uit hun wikkel te halen.
 3. Maak het deksel van de verpakking goed dicht. Bewaar de doos uit de buurt van warmtebronnen en vocht, zodat de capsules goed worden beschermd.
 4. Controleer of alle vaat in de vaatwasmachine mag en scheid zilveren van roestvrijstalen voorwerpen. Was metalen voorwerpen volgens de instructies van de fabrikant.
 5. Schakel de vaatwasmachine in. De optimale watertemperatuur bedraagt 51 – 60 °C.
 6. Het is mogelijk dat u in vaatwasmachines waarin hard water wordt gebruikt Glansspoelmiddel Glans + Droogkracht van Finish® moet blijven gebruiken om optimale resultaten te behalen.

*Gebruik geen programma's met een korte wascyclus

 Hoe moet ik All In 1 Finish® Powerball® Tabs van Finish® gebruiken?

 1. Haal één tablet uit zijn beschermende wikkel.
 2. Plaats de tablet in het hoofdvak voor het vaatwasmiddel en sluit het vak. Gebruik maar één oplostablet per wasbeurt.
 3. Controleer of alle vaat in de vaatwasmachine mag en scheid zilveren van roestvrijstalen voorwerpen. Was metalen voorwerpen volgens de instructies van de fabrikant.
 4. Schakel de vaatwasmachine in. De optimale watertemperatuur bedraagt 51 – 60 °C.

 Hoe moet ik Powder and Gel van Finish® gebruiken?

 1. Vul het verdeelvak voor het vaatwasmiddel helemaal. Neem iets meer vaatwasmiddel als de vaat heel vuil is of als uw vaatwasmachine hard water gebruikt. Gebruik minder vaatwasmiddel als u met heel zacht water werkt.
 2. Schakel uw vaatwasmachine in. De optimale watertemperatuur bedraagt 60 °C.

5. Hoe moet ik Glans + Droogkracht Glansspoelmiddel van Finish® gebruiken?

 1. Controleer of uw vaatwasmachine een ingebouwd verdeelvak voor een vloeibaar spoelproduct heeft. Dit bevindt zich meestal naast het vak voor het vaatwasmiddel.
 2. Vul het verdeelvak voor spoelmiddel met Glans + Droogkracht Glansspoelmiddel van Finish®. Veeg eventueel gemorst product weg.
 3. Glans + Droogkracht Glansspoelmiddel van Finish® wordt automatisch vrijgegeven tijdens de spoelcyclus, telkens als uw vaatwasmachine draait. We raden u aan om uw verdeelvak elke maand te vullen met Glans + Droogkracht Glansspoelmiddel van Finish®.

Opmerking: Heeft uw vaatwasmachine geen ingebouwd verdeelvak voor spoelmiddel? Dan is Glans + Droogkracht Glansspoelmiddel van Finish® een optie. U klemt dit product gewoon op het bovenste rek van uw vaatwasmachine. Ideaal voor schitterende resultaten bij elke wasbeurt.

6. Hoe werkt Glans + Droogkracht Glansspoelmiddel van Finish®?

Tijdens de spoelcyclus van uw vaatwasmachine blijven vlekken en een film achter wanneer de vaatwasmiddelen al zijn afgevoerd. Glans + Droogkracht Glansspoelmiddel van Finish® verlaagt de oppervlaktespanning van het water tijdens de spoelcyclus, waardoor het lagen vormt. Beter spoelen resulteert in minder vlekken en filmvorming!

7. Hoe moet ik Machinereiniger van Finish® gebruiken?

 1. Verwijder de dop NIET en controleer of uw vaatwasmachine leeg is.
 2. Verwijder de sticker bovenaan de fles.
 3. Plaats de fles ondersteboven in het mandje voor het bestek of op een andere plaats waar ze stevig vast staat.
 4. Gebruik geen zeep of vaatwasmiddel.
 5. Sluit de deur van uw vaatwasmachine en stel vervolgens de cyclus in voor erg vuile vaat (potten en pannen, sanitaire producten ...). Schakel uw vaatwasmachine in.
 6. Verwijder de fles en gooi ze weg zodra de volledige cyclus is afgewerkt en uw vaatwasmachine uitgeschakeld is.
 7. Het is mogelijk dat u dit moet overdoen als uw vaatwasmachine heel vuil is. Gebruik dit product maandelijks voor optimale resultaten.

8. Hoe moet ik mijn vaatwasmiddel bewaren?

U moet uw vaatwasmiddel in een droge omgeving bewaren. Gebruikt u een poeder? Sluit de tuit dan na elk gebruik, zodat het product droog blijft (en er geen product verloren gaat!). Bewaar uw vaatwasmiddel uit de buurt van kinderen. Dit geldt overigens voor alle schoonmaakproducten.

9. Moet ik mijn vaat vooraf afspoelen voor ik hem in de vaatwasmachine stop?

Dat is niet nodig! Vooraf spoelen behoort tot het verleden. Hoewel de meeste Amerikanen dat doen, is dit een tijdrovende en verspillende bezigheid. Op die manier verspilt u soms tot 75 liter water per wasbeurt.*  

Hoogwaardige vaatwasmiddelen zoals Quantum® van Finish® bevatten zowel bleekmiddel als enzymen. U hoeft de vaat dan ook niet vooraf te spoelen. Bleekmiddel bestrijdt hardnekkige vlekken van bv. thee en koffie, terwijl enzymen eiwitten en zetmeel afbreken. Het enige wat u moet doen, is de grotere brokken van de vaat in de prullenmand schrapen. Daarna kunt u de vaat gewoon in de vaatwasmachine stoppen.

*Source: Department of Energy, www.energystar.gov

10. Wat mag in mijn vaatwasmachine?

Heel wat mensen weten niet goed wat wel en wat niet in de vaatwasmachine mag. Zo denken sommige mensen dat antiaanbakpannen, scherpe messen, steelpannen of kristallen wijnglazen niet in een vaatwasmachine thuishoren. Als de fabrikant zegt dat zijn producten in de vaatwasmachine mogen, dan is dat ook zo!

11. Op de doos van Finish staat dat u de tablet in het hoofdverdeelvak van het vaatwasmiddel moet plaatsen.

De capsule van Finish® moet u in het vak met het deksel of schuifdeurtje plaatsen.

 

PROBLEMEN OPLOSSEN

12. Waarom is mijn vaat nog nat?

Mogelijke oorzaken:

 • Slechte droog-/spoelprestaties door de lage restwarmte in kunststoffen
 • Het gebruik van een vaatwasmiddel met spoelmiddel in een energie-efficiënte vaatwasmachine.
 • Verkeerd geplaatste of holle vaat (waardoor plassen ontstaan).
 • De vaat wordt te snel na afloop van het programma uit de machine gehaald.
 • Een defect verwarmingselement.

Mogelijke oplossingen:

 • Gebruik Glans + Droogkracht Glansspoelmiddel van Finish® of vul dit product bij.
 • Gebruik indien nodig de maximale dosering.
 • Plaats voorwerpen zo in de vaatwasmachine dat ze niet kunnen omvallen en dat het water er volledig af kan lopen.
 • Open de deur kort na afloop van het programma, doe ze opnieuw dicht en wacht daarna voordat u de voorwerpen uit de machine haalt.
 • Neem contact op met een onderhoudstechnicus.

13. Hebt u nog meer vragen?

Klik hier om onze contactpagina te bezoeken