Vaat voorspoelen: de mythe doorgeprikt

Article 6 Busting The Rinse Before You Wash Myth

Bij Finish weten we hoe hardnekkig oude gewoonten kunnen zijn. Schotels even spoelen voor u ze in uw vaatwasmachine stopt, kan zoiets zijn dat er al jaren bij u ingebakken zit. U zou echter moeten beseffen dat uw vaatwasser een pak meer aankan dan u denkt.

Mythe:

Schotels spoelen voor ze in de vaatwasser gaan betekent dat ze er schoner uit zullen komen.

Realiteit:

Sommige mensen voelen dit als productiever aan maar in werkelijkheid is het voorspoelen alvast minder efficiënt als het op waterbesparing aankomt. Een vaatwasmachine reinigt bij hoge temperaturen die ervoor zogen dat uw vaatwerk na afloop van het programma hygiënisch schoon is.

Als u ondervindt dat uw schotels met strepen of voedselrestjes uit de machine komen, dan kan dit erop wijzen dat de machine Finish Glansspoelmiddel nodig heeft, met een krachtige vijfvoudige werking, waaronder verwijdering van resten en het aanbrengen van een beschermfilm.

Iets anders waar u moet aan denken is de hoeveelheid regeneratiezout in uw machine: te veel van dat zout kan strepen achterlaten op uw vaatwerk. Maar als u helemaal geen regeneratiezout gebruikt, kunnen vlekken en waterstrepen een constant probleem vormen als uw leidingwater hard is. Finish Vaatwas Zout verzacht het water doeltreffend en verhoogt daardoor het reinigingsvermogen van uw machine.

Mythe:

Als ik mijn borden niet voorspoel, kunnen ze dan recht van de tafel in de vaatwasmachine?

Realiteit:

Natuurlijk blijft het belangrijk dat u etensresten van borden schraapt voor u ze in de vaatwasser stopt, al was het maar om te voorkomen dat grotere brokjes leidingen gaan verstoppen. U moet daarbij extra opletten met 'kleverig' eten zoals pasta en rijst, maar ook met slablaadjes en soortgelijke dingen, want die kunnen terechtkomen op plekjes die niet te zien zijn.

Als u de vaatwasmachine evenwel niet meteen gaat inschakelen, kan het zijn dat u vindt dat de etensresten een geur veroorzaken in de machine. Vergeet echter niet dat u die één keer per maand moet reinigen met Finish Vaatwasmachine Reiniger om vet op te lossen en geuren te verwijderen.

Mythe:

Mijn ouders moesten schotels altijd spoelen voor ze in de vaatwasser gingen, moet ik dat ook doen?

Realiteit:

Vaatwasmachines hebben een hele weg afgelegd sinds uw ouders jonger waren, de moderne toestellen zijn volledig berekend op het verwerken van de grote hoeveelheid vuile vaat die u kunt hebben. Vroeger moesten schotels voorgespoeld worden om ervoor te zorgen dat ze schoon werden, maar de technologische vooruitgang maakt dat de huidige toestellen doeltreffender zijn dan ooit. Er zijn zelfs vaatwassers met sensoren die registreren hoe krachtig ze moeten wassen[1], en met een voorspoelbeurt geeft u zo'n sensor de illusie dat de inhoud van de machine al relatief schoon is.

Nu u dit hebt gelezen, waarom zou u nog voorspoelen en het niet proberen zonder?

Vaatwasmachines besparen niet alleen op energie en elektriciteit, ze springen ook veel doeltreffender om met water, wat goed is voor het milieu (en uw portemonnee)[2]. Door schotels voor te spoelen maakt u eigenlijk het harde werk dat de vaatwasser verondersteld wordt te doen overbodig1.

Gewoonten die al een leven lang meegaan, slijten moeilijk. Maar als blijkt dat ze u meer geld en tijd kosten, zal een omschakeling op lange termijn u en uw bankrekening ten goede komen. Voorspoelen is iets uit het verleden: niet doen, afschrapen volstaat. En laat de rest van het vuil over aan Finish Powerball – het kan zelfs de moeilijkst te verwijderen etensresten aan.


[1] http://www.goodhousekeeping.com/home/cleaning/a33322/stop-prerinsing-dishes/
[2] https://www.finish.co.uk/dishwashing-expert/dishwasher-benefits/money-saving-dishwashers/

Delen: