Benodigdheden om te bakken

Als u niet veel ervaring hebt met bakken, kunnen ingewikkelde recepten en moeilijk te vinden hulpmiddelen een hoop frustratie veroorzaken. Er zijn massa's hoogtechnologische gadgets en recipiënten voor amateurbakkers, allemaal met specifieke functies, maar loont het de moeite daarin te investeren?

Hier vindt u een paar elementaire hulpmiddelen die u nodig hebt om met bakken te beginnen, zodat u na al het harde werk en terwijl de cupcakes rijzen achterover kunt leunen in het besef dat al het gebruikte materieel schitterend schoon uit de vaatwasmachine komt!

Bakpapier

Dit is weliswaar een wegwerpproduct, maar elke bakker zou het in voorraad moeten hebben om te beletten dat geen enkel baksel gaat kleven. Of spendeert u graag kostbare tijd aan voorbereiden en bakken om uw werk dan uit het bakblik te moeten krabben?

Taartrooster

Alles in deze lijst kan als essentieel beschouwd worden, maar als u daar slechts een paar dingen uit aanschaft dan moét een taartrooster daarbij zijn. Het helpt voorkomen dat uw vers gebakken producten klef worden door ze een paar centimeter boven het werkblad te houden zodat de lucht overal rond kan.

Maatbeker

U kunt onmogelijk een recept exact volgen als u niet weet hoeveel vloeistof u aan het mengsel toevoegt. Een maatbeker bij de hand hebben is altijd nuttig want daarmee meet u precies de hoeveelheid af die het recept vraagt.

Maatlepels

Ook de droge ingrediënten moet u exact kunnen afmeten om ervoor te zorgen dat het mengsel niet te droog of te kleverig wordt.

Mengkommen

Lijkt voor de hand te liggen en het gaat dan ook om essentiële benodigdheden voor wie bakt. Investeren in een hittebestendige mengkom loont, zodat u ze in de magnetron kunt plaatsen of au bain-marie kunt gebruiken, bijvoorbeeld om chocolade te smelten.

Aangezien zo'n mengkom allicht een van de ergst besmeurde voorwerpen in de keuken wordt zodra u ermee klaar bent, is het handig te weten dat u ze gewoon in de vaatwasser kunt plaatsen met Finish Quantum. Dat maakt u het leven een stuk makkelijker wat het schoonmaken achteraf betreft.  

Paletmes

Een paletmes kunt u bij het bakken voor allerlei dingen gebruiken. Het is lang en dun en heeft afgeronde randen, waardoor het buitengewoon nuttig is om bv. kommen uit te schrapen, taartvullingen glad te strijken en zelfs boter te snijden.

Als u het paletmes in de vaatwasser plaatst, let er dan op dat het de sproeiarmen niet belemmert, want als die niet kunnen ronddraaien kan het water niet circuleren en reinigen en komt de hele boel er even vuil weer uit.

Spiesen

Houten spiesjes zijn weliswaar ideaal voor de barbecue, maar als hulpmiddel bij het bakken zijn ze niet zo interessant. Met een metalen spies kunt u nagaan of een cake doorbakken is: steek ze op een paar plaatsen in de cake, ook in het midden, en wanneer ze er helemaal schoon weer uitkomt, mag uw cake uit de oven.

Zeef

Een stuk keukengerei dat goede diensten bewijst bij het bakken is een zeef, gebruikt om dingen licht en luchtig te maken. Een theezeefje kan wonderen doen om baksels te versieren en te bestrooien.

Spatel

Wie zich inspant om wat te bakken, wil daarvan niets verloren zien gaan. Een soepele spatel, ideaal van plastic of siliconen, helpt om ervoor te zorgen dat niets van een mengsel of gesmolten chocolade achterblijft in een kom.

Garde

Niet iedereen kan zich een elektrische handmixer veroorloven. Een lepel kan dienst doen om een beslag te mengen, maar een garde brengt meer lucht in uw mengsel, zodat het zo licht en schuimig is als nodig.

Een garde is niet meteen het makkelijkste ding om af te wassen, dus geeft het gemoedsrust als u weet dat u hem gewoon in de vaatwasser kunt stoppen om het uzelf gemakkelijk te maken.

Dat u graag bakt hoeft niet noodzakelijk te betekenen dat u ook graag afwast. Gelukkig kunnen alle voorwerpen van deze lijst (behalve het bakpapier uiteraard) gewoon in de vaatwasser. Zo kunt u bakken met plezier en zonder het vooruitzicht van nog een uurtje extra aan de gootsteen.

Voor de hardnekkigste bakvlekken is er Finish Powerball dat helpt af te rekenen met de knoeiboel van beslagresten in vaatwerk en op werktuigen. Zelf kommen en spatels schrobben is er dus niet meer bij, u kunt lekker zitten relaxen terwijl Finish de klus klaart.

Delen: