Troebele Glazen: Het probleem begrijpen

Finish Arabia

Troebele glazen zorgen voor een gevoel van schaamte bij vele mensen. Vaak gaat men wanneer de glazen troebel worden, ze ofwel weggooien, ofwel vanachter in de kast verstoppen om ze enkel te gebruiken wanneer niemand aan het kijken is. Dus, waarom gebeurt het? Er zijn twee hoofdredenen voor troebele glazen, en beiden komen voor na verloop van tijd: één wordt veroorzaakt door kalkafzetting, de andere door corrosie. Dit zijn twee compleet verschillende vormen van troebelheid en vereisen andere voorzorgen om te voorkomen dat het gebeurt.

Kalkafzetting

Wanneer je in een gebied leeft met veel kalkwater, dan kan je geconfronteerd worden met kalkafzetting die zich verzameld in je vaatwasmachine. Deze afzetting, zoals kalkaanslag, kan zich vasthechten aan je glazen en borden en zorgen bijgevolg voor een troebele schijn. Gelukkig, waar corrosie onomkeerbaar is, kan men dit soort troebelheid ongedaan maken en gemakkelijk voorkomen.

Een regelmatige, grondige reiniging van je vaatwasser met Finish vaatwasreiniger helpt bij het verwijderen van al het vuile afzinksel dat in je vaatwasmachine achterblijft, zoals etensresten, vetten en kalkaanslag, voor het zich aan je glazen kan vasthechten. We raden om je vaatwasmachine elke maand te reinigen, niet enkel om dit te voorkomen, maar om te garanderen dat je vaatwasmachine maximaal kan presteren om je tijd te besparen. Het toevoegen van Finish glansspoelmiddel garandeert dat waterdruppels die zich vormen op oppervlakken worden verwijderd voor ze kunnen verdampen en een kalkafzetting kunnen achterlaten.

Glascorrosie

Wanneer je in een gebied leeft met weinig kalkwater, dan loop je vooral risico op corrosie, een andere vorm van glasvertroebeling, maar het kan overal gebeuren. Dit kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, van blootstelling aan warmte, slechte glaskwaliteit, tot te lange vaatwasprogramma’s. Er zijn verschillende manieren om de levensduur van je glazen te verlengen, en het is belangrijk om het direct goed te doen voor de vertroebeling zich voordoet:

  • Wanneer je glazen koopt, wees er dan zeker van dat ze vaatwasbestendig zijn.
  • Gebruik Finish reinigers, samen met Finish vaatwasbescherming Shine and Protect, om je glazen te beschermen tegen corrosive en ze langer glanzend te houden.
  • Als je er één hebt, controleer dan je waterverzachtersapparaat, omdat het op een te hoge intensiteit kan staan.
  • Voor delicatere glaswaren, was op een lage temperatuur of op wasinstelling voor glazen. Dartington Crystal raadt Finish aan als glazenreiniger naar keuze, wat voor een gerust geweten zou moeten zorgen wanneer je je favoriete glazen in de vaatwasmachine zet.
  • Wanneer je vaatwasprogramma geëindigd is, open dan de vaatwasmachine om overtollig stoom te laten ontsnappen. Modernere machine lossen dit op met ingebouwde ventilators. Laat je glazen afkoelen vooraleer ze eruit te halen.

Terwijl de hoeveelheid kalk in het water voornamelijk afhangt van je locatie, heb je toch nog een vorm van controle. Wanneer je niet weet of je in een gebied met veel of weinig kalkwater leeft, dan kan je altijd deze handige tool gebruiken om het uit te zoeken.

Delen: