Het Juiste Glas: Een Glas- en Drinkgids

How does a Dishwasher Work

Het is een algemene mythe dat gesteelde drinkglazen beter gewassen worden met de hand. Veel mensen geloven dat vaatwasmachines glazen troebel maken, of dat ze wijnglazen breken in de afwas. Dit is een kater van in de tijd dat vaatwassers nog niet zo gesofisticeerd waren als in recente jaren en er nog geen producten bestonden zoals de Vaat en Glasbeschermer Shine and Protect van Finish ter preventie van glascorrosie. Omdat alle glazen verschillend zijn, kan je ze niet op dezelfde manier reinigen. De vele verschillen in vorm, grootte en dikte moeten weerspiegeld worden in je aanpak. Omdat de manier waarop je je glazen plaatst, stapelt en rangschikt hun veiligheid garandeert en scherven voorkomt.

Onze onderstaande gids onderzoekt waarop er zoveel variaties zijn in sommige van deze drinkglazen en voorziet ook enkele tips om te garanderen dat je glazen veilig en effectief gereinigd kunnen worden.

Wijnglazen

Er zijn twee soorten wijnglazen: rode en witte wijnglazen. Rode wijnglazen hebben een brede, ronde kom en een korte steel. Witte wijnglazen daarentegen zijn langer en smaller. Dit komt omdat een rode wijn meer ruimte nodig heeft om circuleren en reageren met de lucht om de complexe smaken te verzachten. Witte wijn vereist een glas dat oxidatie tegengaat, om de subtiele smaken te behouden.

Zoals met alle drinkglazen, is het belangrijk om wijnglazen in het bovenste afwasrek te zetten, ver weg van de andere vaat. Het kan zijn dat je het bovenste rek moet verlagen om ruimte te maken voor de lange steel van witte wijnglazen, een eigenschap die aanwezig is bij veel modern vaatwassers. Voorts is het belangrijk dat de glazen elkaar niet raken, omdat ze kunnen breken wanneer ze tegen elkaar botsen. Dus houd het klinken voor bij de toast.

Martini Glazen

Het Martiniglas is uitgevonden in het begin van de 20ste Eeuw, als een evolutie van het vaak verwarde cocktailglas. Ze waren ontworpen zoals wijnglazen om oxidatie te controleren. De kegelvormige vorm en het brede profiel van de kom geven de gin een blootstelling aan de lucht. Dit laat toe dat de smaken zich openstellen en dat de complexe plantaardige extracten zich kunnen onderscheiden. Een andere uitleg is dat de glazen stammen vanuit periode van drinkverbod, omdat een lichte tik met de pols bezwarende vloeistoffen aan het licht bracht.

Martini of cocktailglazen moeten voorzichtig afgewassen worden, omdat ze een langere en brozere steel hebben dan die van wijnglazen. Dus ben je verplicht om meer ruimte te maken op het bovenste afwasrek. Het is ook belangrijk om de glazen ver genoeg van elkaar te plaatsen zodat ze geen contact maken met andere voorwerpen wanneer ze bewegen.

Brandy Glazen

De korte steel van cognac glazen in combinatie met een grote oppervlakte zorgt ervoor dat de alcohol veel sneller verdampt. Dit in combinatie met de gebogen zijden betekent dat het glas gevuld wordt met het aroma van de brandy zodat je de volle, complexe smaken maximaal kan ervaren.

Omwille van het ontwerp, moet je ze afwassen zoals de rode wijnglazen. Voor deze glazen moet je het bovenste rek niet verlagen. Maar omdat de glazen een laag zwaartepunt hebben, moet er wel voor zorgen dat de glazen ver genoeg uit elkaar staan zodat ze niet botsen met andere glazen in de vaatwasser.

Kristallen glazen

Kristallen glazen worden oorspronkelijk gemaakt door het calcium in de glazen te vervangen door lood, en er zijn zelf stukken teruggevonden van 1400 voor Christus.

Wanneer we spreken over kristallen glazen kan je maar beter checken met fabrikant in kwestie. Fabrikanten raden namelijk allemaal vaatwassers aan met verschillende specificaties voor hun glazen. Sommigen zullen benadrukken dat hun glazen te dun zijn voor een vaatwasser, terwijl anderen zeggen dat het veilig is om ze te wassen op een programma dat niet boven de 65° graden. Wanneer je kristal afwast, is het belangrijk om een zacht afwasmiddel te gebruiken. Zowel Dartington Crystal en Villeroy & Boch raden daarvoor Finish Afwasmiddel aan.

Nu je weet welke glazen welke zijn, is het tijd om je familie en vrienden uit te nodigen om al je glazen te testen. Zorg er enkel voor dat je verantwoordelijk omspringt met alle drinkglazen.

Delen: