Elk bier zijn eigen glas

We zijn steeds talrijker in het waarderen van de smaken en geuren van een fris biertje. Net zoals bij wijn, zal elke bierkenner u vertellen dat de smaak en belevenis van het bierdrinken sterk afhankelijk is van het glas waarin het geserveerd wordt. We zullen daarom in dit artikel spreken over de verschillende soorten bierglazen, welke biersoorten er in welk glas worden geserveerd en hoe precies het glas het drinken van bier kan beïnvloeden.

Pintglas

Dit is het standaard bierglas, dat je terug vindt in zowat elk café in Europa. Het glas beschikt over rechte zijden, die vanaf de onderkant naar boven toe breed uitlopen. Het Imperial Pint-glas is een soort dat hier sterk op lijkt maar heeft aan de bovenkant een lichte bolling naar de buitenkant gericht om het glas makkelijker vast te houden. Bovendien stimuleert dit de schuimvorming in de pils, waardoor deze glazen extra geschikt zijn voor pinten met een serieuze schuimkraag. Deze glazen zijn sterk, snel te reinigen en goedkoop te vervangen. Geen wonder dat ze dus zo populair zijn. Dit glas is echter niet zo geschikt voor de meer exotische biersoorten, dus hou het maar bij een simpel biersoortje zoals de Pale Ale en Amber Ale.

Tulpglas

Dit glas staat op een voet en heeft een bolle onderkant met een wat slankere hals. Deze vorm zorgt ervoor dat de aroma’s langere tijd in het glas worden vastgehouden en dat de complexe smaken geleidelijk naar buiten komen. De voet voorkomt dat uw handen het bier teveel opwarmen tijdens het drinken. Het tulpglas is zeer geschikt voor genuanceerde biersoorten, zoals de Saison, en biersoorten met een hoog koolzuurgehalte, omdat het bruisen onderin het glas ongestoord kan plaatsvinden.

Kelkglas

Het kelkglas vertoont gelijkenissen met het tulpglas, maar het is lager en breder waarbij ook de inhoud minder groot is. Het kelkglas zou als kom moeten worden vastgehouden, zodat de handen het glas en het bier opwarmen, die de wat subtielere trekjes van het bier naar boven brengen. U kan ook het bier omdraaien om de smaken te laten vrij komen die vanonder vastzitten. Kelkglazen zijn erg geschikt voor pilsjes met een hoog alcoholpercentage, omdat ook de kleinere inhoud de alcoholinname wat aanvaardbaarder maakt. Het wordt aangeraden voor biersoorten met een alcoholpercentage hoger dan 8%, zoals de Belgische Tripel, de Lambiek en de Imperial Stout.

Bierpul

Met deze grote pul kunt u op uw gemak grote hoeveelheden bier drinken. De handgreep zorgt ervoor dat uw lichaamstemperatuur de temperatuur van het bier niet beïnvloedt en de dikke wand van het glas zorgt ervoor dat het bier gedurende langere tijd op de juiste temperatuur blijft. Dit betekent dat u minder vaak naar de bar hoeft te lopen om een nieuw biertje te bestellen, maar het kan u ook aanmoedigen te veel te drinken. De bierpul is daarom het meest geschikt voor biersoorten met een laag alcoholpercentage, zoals fruitbier, blond bier en pils.

Ongeacht uw favoriete biersoort, u kan om het even welke soort glas kiezen omdat u ze allemaal weer schoon krijgt. De glazen horen thuis in de bovenste lade van uw vaatwasser, met de opening naar beneden. Zorg ervoor dat ze glazen elkaar niet raken zodat ze elkaar niet aanstoten tijdens de was-cyclus. Om ervoor te zorgen dat uw glazen glanzend schoon blijven en de dofheid wordt bestreden, kan u kiezen voor Finish Quantum Power Gel. Laat de vaatwasser z’n werk doen terwijl op u lekker ontspant en geniet van een fris pintje, in het juiste glas!

Delen: