Typische gerechten: kookgerei uit de hele wereld

Een leuk aspect aan reizen en nieuwe zaken ontdekken is de kans om de smaken uit de lokale keuken eens lekker uit te proberen. Alle landen hebben zowat hun specialiteiten, met elk hun eigen geuren en smaken die voor ons nieuw zijn. Het is daarom geen wonder dat wij deze gerechten thuis eens willen namaken, zeker als we het lekker vonden. Het is echter zo dat er vaak specifiek kookgerei vereist is waarmee u misschien nog niet zo vertrouwd bent. We bespreken in dit artikel een handvol typische schotels uit andere landen, en leggen uit waar ze vandaan komen, hoe ze gebruikt worden en vooral hoe ze schoon te maken!

Wok

De wok is een soort pan dat oorspronkelijk uit China komt, hoewel het tegenwoordig over de hele wereld gebruikt wordt. Het meest onderscheidende kenmerk van de wok is haar vorm: de ronde bodem. De wok kan voor verschillende kookmethoden gebruikt worden, maar de bekendste is het roerbakken; de rondvormige bodem en zijkanten zorgen ervoor dat uw eten in deze pan snel en gemakkelijk door elkaar geroerd wordt, waardoor het gelijkmatig gaar wordt. Gietijzeren wokpannen moeten schoongemaakt worden met een speciale borstel van bamboe, maar buiten China zijn wokpannen van roestvrij staal of aluminium het gebruikelijkst. Deze kunnen in de vaatwasser gewassen worden door ze in de onderste lade te plaatsen. Omdat de pannen zo groot zijn, is het belangrijk erop te letten dat ze de sproeiarm van de vaatwasser niet blokkeren.

Stoofschotel

Als we aan het woord stoofschotel denken, beelden we ons meteen een lekker gerecht in. De stoofschotel is er al sinds de 19deeeuw, maar werd pas populair vanaf de 20e eeuw dankzij ook de Verenigde Staten. Met de opkomst van nieuwe materialen, zoals lichtgewicht metaal, werd een nieuwe soort koken voor veel meer mensen toegankelijk. Er blijven vaak aangekoekte resten in uw gebruikte schotels, maar met Finish Glans & Droog Glansspoelmiddel  is dit geen probleem.

Tajine

Ook de tajine is een gerecht dat haar naam ontleend aan de stoofpot waarin ze geserveerd wordt, en de twee worden vaak door elkaar gehaald. Een tajine is een aardenwerken stoofpot die uit twee delen bestaat: een platte, lage schaal en een hoog, kegelvormige deksel die de schaal bedekt tijdens het koken. Door de vorm van de deksel komen alle verdampte vloeistoffen weer terug in de schaal. Hoewel tajines oorspronkelijk op houtskool werden bereid, kan dit ook in de oven of op de kookplaat. Ondanks de aparte vorm, zou een tajine, mits het aardewerk geglazuurd is, gewoon in de vaatwasser moeten kunnen, hoewel het altijd aanbevolen is dit bij de fabrikant na te gaan.

Fonduepan

De caquelon of fonduepan associeert men vaak met de jaren zeventig, maar dit gerecht wint de laatste jaren sterk aan populariteit. Frankrijk én Italië beweren beiden de fonduepan te hebben uitgevonden, maar het wordt ook vaak in dezelfde adem vermeld als Zwitserland, omdat het die hechte band deelt met après-skiën. Deze pan is een pot uit keramiek met een dikke, stevige bodem die goed beschut is tegen constante verhitting, maar de kaas in de pot niet zal doen aanbranden. Er blijft echter altijd een beetje kaas achter de op bodem van de pot. Haal die eerst even weg vooraleer je de fonduepan in de vaatwasser wast.

Hoewel u altijd de gebruiksaanwijzing van de fabrikant zou moeten lezen, kan u uw gastronomische reis verderzetten omdat u weet dat u ook alle gebruikte vaat met de vaatwastabletten van Finish proper krijgt!

Delen: