Huisregels

Elk huishouden heeft zo zijn eigen kenmerken. Sommigen hebben bepaalde schoonmaakroosters of afspraken, anderen hebben schema’s om de badkamer te delen. Er vallen dus zeker zaken te regelen wanneer een woonst met meerdere mensen gedeeld wordt. Omdat we echter aan zoveel zaken moeten denken vergeten we alledaagse apparaten die ons het leven vergemakkelijken (denk maar aan de vaatwasser). Hier zijn alvast enkele zaken die veel tijd, energie en stress schelen.

Regel 1  – Het uitruimen van de vaatwasser

Overal vinden we wel die persoon terug die het vaakst de vaatwasser leegmaakt nadat de was-cyclus erop zit. Wanneer er geen duidelijke afspraken zijn, kan dit tot frustratie leiden bij deze persoon omdat hij of zij het meeste werk doet en er zelfs rugklachten kunnen optreden wanneer er overmatig voorover wordt gebogen. Om dit te verhinderen kan een wekelijks (of maandelijks) rooster worden gemaakt waarbij het duidelijk is wie er aan beurt is de vaatwasser uit te ruimen. Maak dus een duidelijke rotatie en spreek af dat iedereen meteen na het eten of drinken zijn vaat in de vaatwasser plaatst.

Regel 2 – Zet de vaatwasser op vaste tijden aan

Een tijdstip afspreken waarop de vaatwasser het beste aangezet kan worden, kan een hoop geruzie voorkomen. Twee factoren spelen hierbij een rol:

1)      Wanneer moet alles schoon zijn?

2)      Wie zet de vaatwasser aan?

Vaak is het het handigst om de vaatwasser ‘s nachts (of meteen na het avondeten) te laten draaien, of na het ontbijt. Op deze tijdstippen zijn de meeste mensen bezig, maar zij hebben de inhoud van de vaatwasser wel nodig bij het ontbijt of het avondeten, hoewel dit in het weekend anders kan zijn. Met een tijdsschema is het ook makkelijker om te bepalen wie de vaatwasser aanzet en de vaatwastabletten erin doet. Bij gezinnen kan het een goed idee zijn om dit eens door de kinderen te laten doen, als een eerste stap in het leren omgaan met taken en verantwoordelijkheden.

Regel 3 – Het inruimen van de vaatwasser

We hebben allemaal onze gewoontes (of niet) hoe we een vaatwasser inruimen. Sommige mensen plaatsen de grote borden helemaal vanachter, terwijl anderen de eerste de beste plaats zullen bezetten. Borden van dezelfde soort worden ook naast of bij elkaar gezet, terwijl velen simpelweg het laatst gebruikte bord vooraan plaatsen. Het is aanbevolen om met elkaar af te spreken welke de beste manier is om de vaatwasser in te ruimen zodat u optimaal gebruik kan maken van de ruimte in de vaatwasser. Kommen en kleine borden kunnen aan de ene kant worden gezet, terwijl grotere vaatstukken een eigen aparte zijde benutten. Wanneer alles zijn eigen plaats heeft en deze gekend is, is het in- en uitruimen veel eenvoudiger en sneller.

Onze laatste tip: probeer de vaatwasser pas aan te zetten wanneer deze vol zit. Dit is het efficiëntst, ongeacht hoe vaak u de vaatwasser gebruikt.

Delen: