Mythes over hard water ontkracht

In vrijwel heel België komt er hard water uit de kraan*. In België zijn er grote verschillen in de hardheid van het kraanwater, maar de meeste mensen weten niet precies wat hard water nu eigenlijk is, wat het bevat en wat dit voor hen betekent. Hieronder gaan we enkele mythes over hard water onder de loep nemen en ze daaropvolgend ontkrachten met harde feiten.

 

Mythe 1: hard water is schadelijk voor uw gezondheid

U hebt mogelijk gehoord dat hard water schadelijk is voor uw gezondheid, maar er is juist bewijs dat het ook zo zijn voordelen kan hebben. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie "lijkt er geen overtuigend bewijs te zijn dat de hardheid van water nadelige gevolgen heeft voor de gezondheid van de mens"**. 

 

Mythe 2: mineralen in water zijn verontreinigingen

Er doen verhalen de ronde dat hard water eigenlijk verontreinigd water is, maar deze mythe kunnen we naar het rijk der fabelen verwijzen. Hard water bevat mineralen en dan specifiek calcium en magnesium. Dit zijn, in tegenstelling tot ontsmettingsmiddelen, micro-organismen en anorganische chemicaliën (die dat juist wel zijn), geen verontreinigingen in het water.

 

Mythe 3: waterontharders zuiveren het water

Deze mythe houdt verband met mythe 2: net zoals mineralen zelf geen verontreinigingen zijn, werken waterontharders niet als zuiveraar. Waterontharders zijn bedoeld om de bestanddelen van water die het water hard maken (veel calcium) te verwijderen of te verminderen. Het enige doel ervan is mineralen uit het water halen. Dit betekent dus dat de chemicaliën, bezinksels of zelfs micro-organismen niet door de ontharder uit het water worden gehaald. Die kunnen dan wel weer uit het water worden gehaald door het water op de juiste wijze te filteren of zelfs door een carbonfiltersysteem te gebruiken.

 

Mythe 4: hard water veroorzaakt doffe glazen

Hoewel hard water effect kan hebben op de staat van uw glaswerk, is het niet de oorzaak van doffe glazen; dofheid wordt namelijk veroorzaakt door onomkeerbare beschadigingen aan het glas. Hard water veroorzaakt wel de ophoping van kalk op het glasoppervlak, waardoor het glaswerk er streperig uit komt te zien. Deze strepen zijn eenvoudig te voorkomen door glansspoelmiddel van Finish te gebruiken, dit voorkomt dat de mineralen zich aan het glaswerk kunnen hechten, zodat het proper uit de machine komt.

 

Mythe 5: hard water is schadelijk voor waterkokers en fluitketels

Hoewel hard water de bestanddelen bevat die ketelsteen veroorzaken, is het niet zo dat het in een waterkoker of fluitketel met ketelsteen langer duurt om water tot het kookpunt te brengen. Vul als u zich zorgen maakt over de effecten van ketelsteen op uw waterkoker of fluitketel uw waterkoker of fluitketel voor de helft met water en voeg hier twee eetlepels witte azijn aan toe. Laat dit vervolgens vier uur staan. Hierna kunt u de waterkoker of fluitketel legen en de losgekomen ketelsteen verwijderen. Spoel de waterkoker of fluitketel uit en herhaal het proces indien nodig.* http://www.aquacell-waterontharder.nl/cms/waterhardheid/waterhardheid-hardheid-van-hard-water.html

** http://www.who.int/water_sanitation_health/dwq/chemicals/en/hardness.pdf

Delen: