Geglazuurd aardewerk

Alle aardewerk voor huishoudelijk gebruik is geglazuurd om te voorkomen dat er vocht in het poreuze keramiek komt. Er zijn allerlei verschillende soorten glazuur op de markt, die allemaal voor net een ander effect zorgen. Het eerste bewijs van dat aardewerk werd gebruikt voor het bewaren van voedsel en vloeistoffen, dateert uit 10.000 v. Chr. Het glazuurproces zelf werd pas 2000 jaar later uitgevonden. Hieronder worden enkele van deze glazuurafwerkingen, hun voordelen en de beste manier om een bepaalde glazuurafwerking schoon en hygiënisch te houden, besproken.

Zoutglazuur

Zoutglazuur aardewerk heeft een glimmende, glasachtige oppervlaktelaag, maar de massa eronder blijft de structuur van het basismateriaal behouden. Het ontstaat door tijdens het bakken in de oven zout in de oven te gooien als die zijn hoogste temperatuur heeft bereikt. De oudste bekende producten van zoutglazuur aardewerk komen uit het Duitsland van de late 13eeeuw. Het proces is echter zeer vervuilend en is daarom ook niet langer toegestaan op grote schaal. Er zijn dan ook nog maar een paar pottenbakkerijen die dit product mogen vervaardigen.

Asglazuur

Asglazuur is een nog oudere glazuurvorm die vandaag de dag nog wordt gebruikt en waarvan wordt gedacht dat deze in 1000 v. Chr. in China voor het eerst is toegepast. De pottenbakkers hadden ontdekt dat as uit de oven dat tijdens het bakproces op de potten terechtkwam een groene laag achterliet en dus bedekten ze de af te bakken potten met as voordat deze in de oven werden gezet. Des te meer as er voor de glazuurlaag wordt gebruikt, des te meer verschillende kleuren er kunnen worden gerealiseerd.

Majolica

Er zijn twee verschillende soorten aardewerk die majolica kunnen worden genoemd, namelijk een met tinglazuur afgewerkte variant, die een witzilveren en doorzichtig glanzende afwerkingslaag heeft. Die uit de 9e eeuw stamt en als eerste de naam majolica droeg. Ook bestaat de veel jongere Britse, met loodglazuur afgewerkte variant, die halverwege de 19e eeuw voor het eerst door de firma Palissy werd vervaardigd. Dit is een andere stijl die op een volledig andere manier wordt geproduceerd, maar in de volksmond ook majolica wordt genoemd.

Uw aardewerk onderhouden

Als uw aardewerk redelijk nieuw is, kunt u die bijna zeker in de vaatwasmachine zetten. Dit staat als het goed is op het product. Let echter wel op spinnenwebachtige krasjes of scheurtjes in het glazuur: via deze krasjes kan er vocht doordringen in het poreuze onderliggende aardewerk. Aardewerk met deze krasjes dient dus extra zorgvuldig behandeld te worden. Als uw aardewerk geschikt is voor de vaatwasser, maak dan gebruik van het vaatwasmiddel Finish Quantum Max Shine en Protect.

Delen: