Afwassen met de hand of de vaatwasser gebruiken?

Vaak plaatsen we onze vaat in de vaatwasser, maar af en toe is het zo om een pan even snel met de hand af te wassen… of niet? Een vaatwasser vergemakkelijkt ons leven en zorgt ervoor dat we ons geen zorgen hoeven te maken over die aangekoekte etensresten en ons gewoon kunnen concentreren op andere klusjes. Net door dit gebruiksgemak hebben we een lijst samengesteld om aan te geven waarom met de hand afwassen niet meer nodig is:

Het bespaart geld

Er wordt erg vaak beweerd dat met de hand afwassen veel zuiniger is qua waterverbruik dan de vaatwasser. Dit is niet zo. In tegenstelling tot met de hand wassen, hergebruiken vele vaatwassers een gedeelte van het water. Zo staat het gemiddelde waterverbruik van een afwasmachine op slechts 12 liter per cyclus. Dit betekent dat u dus op zowel op de kosten als het verwarmen van het water kan besparen.

Het bespaart tijd

De inhoud van een hele vaatwasser –het bestek, de glazen, kommen, borden en pannen– met de hand afwassen kan al snel een hele poos duren. Hoewel vaatwassers er soms langer over doen (afhankelijk van het programma), kost het u slechts de tijd van het in- en uitruimen. Die tijd word geschat op gemiddeld negen minuten. Met andere woorden, een enorm verschil!

Het bespaart vaatwerk

Iedereen heeft wel eens meegemaakt dat er een bord of glas uit zijn handen glipte tijdens het afwassen, of op de grond viel en in stukken brak nadat het in een te vol afdruiprek was geplaatst; dit kan erg frustrerend zijn. Een vaatwasser lost dit probleem op, door het vaatwerk veilig op zijn plek te houden tijdens het wassen en het automatisch te drogen, waardoor er niets meer kan vallen. Zolang u alles op een juiste manier in de vaatwasser plaatst, bespaart u zo daarom ook op vaatwerk.

We hebben allemaal reeds meegemaakt dat er een bord of glas uit onze handen glipte tijdens het afwassen of bij het plaatsen in een overvol afdruiprek. De brokstukken dat zo’n ongelukje met zich meebrengt zijn niet mak, maar een vaatwasser kan zo’n probleem snel oplossen: het vaatwerk wordt veilig op zijn plek gehouden tijdens het wassen, waardoor er niets kan vallen. Zolang u alles op een juiste manier in de vaatwasser plaatst, bespaart u uzelf een hoop vaatwerk.

Uw vaatwerk wordt schoner

Kort schrobben met een sponsje of borstel en nadien afspoelen zal niet hetzelfde resultaat geven als heet water en uitstekende vaatwastabletten. Terwijl met de hand wassen soms niet de beste resultaten kan voorschotelen (denk maar aan vermoeidheid of zorgvuldigheid), zijn vaatwassers toegespitst op effectiviteit. U heeft dus slechts een vaatwasser en vaatwastabletten van Finish nodig om te kunnen rekenen op een stralende en propere vaat!

Delen: